06/05/2020
Cultura per força major
Cinquanta-cinc dies fa que vam cancel·lar el nostre primer concert per força major, en aquest temps han passat moltes coses al món cultural, però veiem que la pandèmia ha arribat per quedar-se. Podríem iniciar una reflexió sobre el model cultural que entre totes hem promogut, qüestionar si la monetització de la cultura és la causa primera que ens ha portat fins ací, interrogar-nos en veu alta quin és el paper de la cultura en la societat actual, confrontar cultura reflexiva i cultura de l’entreteniment, fer una dissertació sobre la festivalització del saber, comparar cultura pública i privada per establir guanyadors, interpel·lar-nos si la solució a tot passa per una renda bàsica universal per a la gent que treballa en cultura i així allunyar-nos de la cultura de pagament suposadament elitista, incidir en el debat del consum cultural o adreçar-nos cegament a la cultura de base, demanar-nos en quin punt comencen els drets individuals i els drets col·lectius per simbolitzar la cultura, quin és el grau de llibertat imposada pel grup i quin és el marge de llibertat per a cadascun de nosaltres, si els artistes són creadors o simples productors privilegiats al servei del mercat o si ho són els gestors, mànagers i promotors.
Molts són els debats possibles autocrítics i necessaris pels quals començar, però avui 55 dies després i 110 fulls de ruta menys, volem ficar el focus en les persones, animar a tota la gent sense caure en infantilismes ni defugir de l’hora greu, ens cal una escalfor per a repensar la nova normalitat, de les poques coses que veiem certes és que haurem de fer-ho de forma col·lectiva, el junteu-vos ovidià de nou, tindre en compte a totes les persones que formen part del fet cultural i fer-los un reconeixement, començant pel públic amb el qual compartim els directes, l’alegria, el frenesí, la complicitat i el ritual de socialitzar-nos al voltant d’un concert o d’una obra de teatre. I seguint per totes aquelles que treballen en l’àmbit cultural i que són els invisibles del sistema, tècniques d’escenari i de muntatge, conductores de furgonetes, road mànagers, regidores d’escena, backliners, colles de càrrega, periodistes, fotògrafes, enginyeres de so i llums, dissenyadores, il·lustradores, gestores culturals, maquilladors, dissenyadors de vestuari, personal de barres, enganxadors de cartells, artistes, professionals de sala d’auditoris i teatres, serveis de neteja, equips d’administració, per totes elles, avui que la majoria ho estem passant malament vos enviem força i coratge. València 6 de maig de 2020
VISIBILITZACIÓ I UNIÓ TÈCNICA per Iris Stella
Iris Stella és membre de l’Associació de Tècnics del País Valencià (ATPV)
i responsable de producció a Pro21Cultural
Entrevista a Joan Gregori Maria per Víctor López
Joan Gregori Maria Femenia és gestor cultural des de fa més de dues dècades.
Va ser un dels impulsors del VAM! (Valencian Music Association), germen de la Fira Valenciana de la Música Trovam, en 2013, de la qual va ser director fins a 2022. Actualment exerceix funcions executives en l’àrea de música, producció i booking de Pro21Cultural.
FER CULTURA EN 2020? DUBTES ENTORN DELS ESDEVENIMENTS MASSIUS
Al País Valencià es considera massiu tot aquell esdeveniment que supere els 400 assistents. Una mesura que genera molts dubtes i controvèrsia en el sector cultural.
INFORME DEL SECTOR DE LA MÚSICA FIRA TROVAM 2018
La Fira Valenciana de la Música TROVAM Pro Weekend, ha tancat la seua sisena edició al 2018 amb els objectius acomplerts a grans trets i ha servit als agents que operen al sector musical, per elaborar una diagnosi més acurada de què ens depararà el proper exercici i quines son les claus del debat per als anys vinents.
EL DILUVI: «QUÈ FAREM HUI? TOCAR, CANTAR I BALLAR!!!»
Junteu-vos (2019, Halley Records) va veure la llum el passat mes d’abril i El Diluvi ha realitzat els primers concerts de la gira homònima. Tothom ha vist una evolució o revolució en les sonoritats de la banda en aquest nou treball, i conèixer les interioritats d’aquest disc tan elaborat.