La premsa diu d’ells:
“El Diluvi és un grup difícil de definir en un paràgraf. Interpreten una música arrelada en el folk, però un folk modern, que fusiona estils tan diversos com ara cumbia i rumba, reggae i ska, passant pel pop-rock i la música d’arrel. El resultat té nom propi, Mestissatge Mediterrani” (Francesc Gisbert, La Veu)
“Hibridació sonora i compromís amb les arrels culturals valencianes són els principals trets que emmarquen la trajectòria d’El Diluvi, septet que traça línia de continuïtat entre el folk autòcton dels setanta i el mestissatge del nou segle, fins i tot amb una lleugera accentuació electrònica” (Carlos Pérez de Ziriza, Beat València)
“Amb els anys El Diluvi s’han anat fent més cèltics i menys rumbers, l’acordió diatònic ha guanyat presència i a més ara s’hi afegix més electrónica, que els servix per vorejar ritmes que no havien explorat fins ara” (Daniel Monfort, Tresdeu)
Tot el que envolta El Diluvi és una qüestió d’identitat. D’apostar per la identitat pròpia, però també per les que semblen alienes. De posar-se en el lloc dels altres i fomentar l’empatia. De tindre cura d’una identitat i d’unes identitats mitjançant la diversitat. Perquè tot en ells és també diversitat: estilística i idiomàtica. Estilística perquè saben fondre, com molt pocs, el folk, el reggae, la cúmbia, el pop, els ritmes balcànics i l’electrònica. I idiomàtica perquè, encara que s’expressen habitualment en valencià, han arribat a publicar una mateixa cançó en huit llengües diferents: va ser en 2018, amb “I tu, sols tu”, una composició de caràcter internacionalista i feminista, cantada en francés, gallec, basc, occità, aranés, asturià, castellà i anglés. Perquè les llengües són sempre un element de concòrdia.
Són hereus d’un llegat que es remunta a històrics del folk valencià com Al Tall o Carraixet, i fills -creativament– de la gran figura d’Ovidi Montllor. Actualitzadors amb saviesa d’aquella herència mitjançant la fusió amb altres estils i una sonoritat absolutament vigent, i amb una trajectòria acumulada que els fa mereixedors de ser considerats un dels millors grups de mestissatge sonor del país. Així ho van reconéixer els premis Ovidi Montllor 2019 en la categoria de millor disc de mestissatge per Junteu-vos (Halley Supernova, 2019), el disc més madur i complet d’una trajectòria que conta també amb capítols tan brillants com els autoeditats Motius (2014), Alegria (2015) o Ànima (2017). O la recent “Paraules silenciades”, avançament del nou disc en 2022.
És el seu un recorregut que ha guiat amb mestratge el seu productor de capçalera, David Rosell, un dels arquitectes de la nova sonoritat mestissa. Una trajectòria esguitada de col·laboracions de luxe, com les d’Ebri Knight, Roba Estesa, Balkan Paradise Orchestra, Huntza, Carles Belda, Zoo o Pep Gimeno Botifarra, i durant la qual també han tingut temps de compondre cançons partint de poemes i textos d’Ausiàs March, Maria Merçè Marçal, Mario Benedetti o Majo Domènech. La banda encapçalada per Flora Sempere és, a més, garantia d’esperit festiu, reivindicació i mestissatge sobre qualsevol escenari. Una d’eixes bandes que enriqueixen l’intel·lecte i aviven el ball. Tot al mateix temps.
ÚLTIMES NOTICIES
LA IMPORTÀNCIA DEL MANAGEMENT EN L’ESCENA MUSICAL VALENCIANA per Rafa Jordan
La indústria musical en conjunt, presenta una clara evolució de mercat adreçada a la gestió del directe. Les gires dels grups i els ingressos generats per la venda d’entrades i pels acords de contractació, suposen la part més substancial dels guanys del sector...
VISIBILITZACIÓ I UNIÓ TÈCNICA per Iris Stella
Iris Stella és membre de l’Associació de Tècnics del País Valencià (ATPV)
i responsable de producció a Pro21Cultural
Entrevista a Joan Gregori Maria per Víctor López
Joan Gregori Maria Femenia és gestor cultural des de fa més de dues dècades.
Va ser un dels impulsors del VAM! (Valencian Music Association), germen de la Fira Valenciana de la Música Trovam, en 2013, de la qual va ser director fins a 2022. Actualment exerceix funcions executives en l’àrea de música, producció i booking de Pro21Cultural.
FER CULTURA EN 2020? DUBTES ENTORN DELS ESDEVENIMENTS MASSIUS
Al País Valencià es considera massiu tot aquell esdeveniment que supere els 400 assistents. Una mesura que genera molts dubtes i controvèrsia en el sector cultural.
CULTURA PER FORÇA MAJOR
Volem ficar el focus en les persones, animar sense caure en infantilismes ni defugir de l’hora greu, ens cal una escalfor per a repensar la nova normalitat, de les poques coses que veiem certes és que haurem de fer-ho de forma col·lectiva, el junteu-vos ovidià de nou, tindre en compte a totes les persones que formen part del fet cultural i fer-los un reconeixement
INFORME DEL SECTOR DE LA MÚSICA FIRA TROVAM 2018
La Fira Valenciana de la Música TROVAM Pro Weekend, ha tancat la seua sisena edició al 2018 amb els objectius acomplerts a grans trets i ha servit als agents que operen al sector musical, per elaborar una diagnosi més acurada de què ens depararà el proper exercici i quines son les claus del debat per als anys vinents.
EL DILUVI: «QUÈ FAREM HUI? TOCAR, CANTAR I BALLAR!!!»
Junteu-vos (2019, Halley Records) va veure la llum el passat mes d’abril i El Diluvi ha realitzat els primers concerts de la gira homònima. Tothom ha vist una evolució o revolució en les sonoritats de la banda en aquest nou treball, i conèixer les interioritats d’aquest disc tan elaborat.
Si te interesa contratar alguno de nuestros espectáculos, puedes rellenar el formulario a continuación: