Maluks

Les revolucions no paguen la pena si amb elles no es pot ballar. Perquè la lletra, amb ball entra. I perquè la consciència social, la de classe i també la de gènere, no han de contradir, amb cap justificació, l’esperit lúdic. Poques coses com el ball per a empoderar-nos. Pocs espais més alliberadors que una pista d’un club o un gran festival. Són coses que saben molt bé Núria Pons, Marina Bolea, Laura Honrubia i Maria Deltell. És a dir, les Maluks.

Amb només un àlbum, el revitalitzant Som i Vibrem (Propaganda Pel Fet, 2021), precedit per un bon reguitzell de singles. Però el bagatge que atresoren en altres projectes i la riquesa de les seues inspiracions sonores és de les grosses: cumbia digital, ritmes tropicals, reggae i reggaeton, electrònica expansiva, dancehall, drum’n’ bass aguerrit, dembow i fins  i tot dub es combinen en la seua irresistible coctelera sonora.

Donen veu al mestissatge i el multiculturalisme del barri valencià de Benimaclet. I ho fan per al món sencer. És acció local i projecció global. 2019 va ser el punt d’inflexió perquè a què aquestes tres vocalistes i una DJ s’aliaren i començaren a difondre les seues primeres cançons, amb el mateix poder d’expansió  que la més potent bomba de raïm: “Fins l’alba”, “Comboi” “Contra l’oblit” (amb Carles Belda), “Olor d’Ones” (amb Mireia, de Pupil·els) i “Em toca” (amb La Fúmiga) van ser els avançaments que van aplanar el camí per a la publicació del seu primer àlbum, un disc al qual van comptar també amb Tremenda Jauría, Chalart58, Pa Lao o ZeBRASS. Una activitat imparable la seua, fins a arribar a “El nostre oasi”, el seu hit tropicalista de juliol de 2021. Una de les cançons del passat estiu.

Antifeixisme, feminisme i suport aferrissat a la seua cultura i a la seua llengua: estos podrien ser els grans principis cabdals d’un projecte que fa de la hibridació d’estils un emblema, que fa bandera de la fusió de sons, i que ha passat ja per festivals tan concorreguts com Feslloc, Festivern o Viña Rock. Recintes en els quals la seua música, ja festiva per si mateixa, joiosa i combativa alhora, assolix la seua autèntica dimensió. Per alguna cosa han sigut nominades als premis Carles Santos 2021 en la categoria de millor gira i ja van guanyar el premi a millor directe en 2000 als guardons que entrega la revista Tresdeu. Consciència social i ball són per a elles com l’anvers i revers de la mateixa cosa.

 

La premsa diu d’elles:

 “El quartet del barri valencià de Benimaclet, les Maluks, es perfilen com un dels projectes musicals valencians més a tindre en compte durant este 2021” (El Diario)

“El quartet femení d’urban i tropicalisme valencià Maluks presenta onze canonades d’electrònica 100% ballable i empoderada” (Enderrock)

“Maluks no és una banda gens convencional i, per tant, critica els convencionalismes… estem davant un disc replet de sorpreses que pretenen reproduir-se en locals amb àmplies pistes de ball” (Juan Fernández – Urban Life)

 

 

ÚLTIMES NOTICIES

Entrevista a Joan Gregori Maria per Víctor López

Entrevista a Joan Gregori Maria per Víctor López

Joan Gregori Maria Femenia és gestor cultural des de fa més de dues dècades.
Va ser un dels impulsors del VAM! (Valencian Music Association), germen de la Fira Valenciana de la Música Trovam, en 2013, de la qual va ser director fins a 2022. Actualment exerceix funcions executives en l’àrea de música, producció i booking de Pro21Cultural.

CULTURA PER FORÇA MAJOR

CULTURA PER FORÇA MAJOR

Volem ficar el focus en les persones, animar sense caure en infantilismes ni defugir de l’hora greu, ens cal una escalfor per a repensar la nova normalitat, de les poques coses que veiem certes és que haurem de fer-ho de forma col·lectiva, el junteu-vos ovidià de nou, tindre en compte a totes les persones que formen part del fet cultural i fer-los un reconeixement

Si te interesa contratar alguno de nuestros espectáculos, puedes rellenar el formulario a continuación:

Política de privacidad

Pin It on Pinterest

Share This