La darrera edició de la Fira Valenciana de la Música Trovam va tindre lloc a Castelló de la Plana entre els dies 4 i 6 de desembre.
L’esdeveniment, previst inicialment per als dies 14, 15 i 16 de novembre, es va haver d’ajornar per les conseqüències de la DANA que va afectar importants zones de la província de València des del dimarts 29 d’octubre. En conseqüència, l’organització de la Fira ha treballat per adequar l’oferta musical i les activitats professionals a unes noves circumstàncies.
Una de les novetats de la programació va ser la Festa Solidària de la Música Valenciana, una iniciativa gratuïta protagonitzada per 16 formacions valencianes que convidarà el públic a implicar-se en la recuperació de les zones devastades. Els fons recaptats es destinaran a la reconstrucció d’infraestructures i al suport directe a les empreses musicals afectades, a través de la Fundació Horta Sud.
A la Festa Solidària de la Música Valenciana, que compta amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i d’À Punt Mèdia, van participar intèrprets com Nebulossa, Sandra Monfort, Tacho, Colomet, Johnny B. Zero, Abril, Águeda Segrelles, Doña Manteca, La Trocamba, Mala Gestión, Pantaje, Platz, Quinto i Reina Mora i els espectacles per al públic familiar Beatles for Kids i Trobadorets.
La Fira Valenciana de la Música va mantindre en bona part la programació a l’Auditori de Castelló: Niño de Elche, Santero y Los Muchachos, Fillas de Cassandra, propostes de pop (Anna Millo, Novembre Elèctric, Pau Corea, Seserino), rock (Bernal, Hey Zuri, Sanguijuelas del Guadiana), electrònica (Donallop, Palmer, Xenia), cançó (Borja Penalba, Mar Pujol), folk (Alba Careta & Henrio) i jazz (Pepe Zaragoza).
La programació professional de la dotzena edició de la Fira Valenciana de la Música no serà aliena als efectes que ha tingut la DANA en el sector. Així, van tindre lloc dos taules rodones sobre les seqüeles de les pluges en l’activitat musical, amb la presència de Juan Melgar, director del Centre de Coordinació d’Indústries Culturals del Ministeri de Cultura; Soco Collado, presidenta de la Federació de la Música d’Espanya Es Música; i Rafa Jordán, secretari de l’Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV).
Des de fa uns anys, els assistents a la Fira poden escoltar les opinions d’artistes i membres de la indústria en Les Converses del Trovam. Enguany, comptarem amb el testimoni de Maika Makovski en companyia del periodista Albert Fernández i, per altra banda, amb Bas i Mark Dasousa, components de Nebulossa, amb Montse Català, cap de cultura d’À Punt Notícies.
Presentacions de projectes, tallers i speed meeting completen les activitats professionals.
La Fira Valenciana de la Música Trovam és el lloc de trobada de referència de la indústria musical a la Comunitat Valenciana. Es celebra des de 2013 a la ciutat de Castelló de La Plana i, en la seua programació, combina activitats professionals (meses de debat, tallers, trobades…) amb actuacions, concerts i showcases de grups de música valencians i de la resta de l’Estat.
En els seus 11 anys de trajectòria, la Fira Trovam s’ha posicionat com la gran cita anual del sector de la música en directe i compta en cada edició amb l’assistència de professionals de tots els àmbits que formen part de la cadena de valor musical: artistes, promotores, managers, agències i resta d’agents musicals. Així mateix, durant els dies de celebració, la Fira constitueix el principal dinamitzador cultural de la ciutat de Castelló i la seua àrea d’influència, arribant a un públic cada vegada més majoritari i divers.
La Fira Trovam està organitzada per la Valencian Music Association (VAM!) en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura (Generalitat Valenciana) i l’Ajuntament de Castelló. A més, compta amb la participació de la Diputació de Castelló; la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme (Generalitat Valenciana); À Punt Mèdia; l’Instituto Nacional de las Artes Escénicas y la Música; la Dirección General de Industrias Culturales, Propiedad Intelectual i Cooperación (Ministerio de Cultura y Deporte); Mediterranew Musix (Turisme Comunitat Valenciana); l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; l’Asociación de Artistas, Intérpretes y Ejecutantes (AIE); la Universitat Jaume I de Castelló (UJI); Radio 3 (RNE); i la Federació Valenciana de la Indústria Musical (FEVIM).
MÉS NOTÍCIES
LA IMPORTÀNCIA DEL MANAGEMENT EN L’ESCENA MUSICAL VALENCIANA per Rafa Jordan
La indústria musical en conjunt, presenta una clara evolució de mercat adreçada a la gestió del directe. Les gires dels grups i els ingressos generats per la venda d’entrades i pels acords de contractació, suposen la part més substancial dels guanys del sector...
VISIBILITZACIÓ I UNIÓ TÈCNICA per Iris Stella
Iris Stella és membre de l’Associació de Tècnics del País Valencià (ATPV)
i responsable de producció a Pro21Cultural
Entrevista a Joan Gregori Maria per Víctor López
Joan Gregori Maria Femenia és gestor cultural des de fa més de dues dècades.
Va ser un dels impulsors del VAM! (Valencian Music Association), germen de la Fira Valenciana de la Música Trovam, en 2013, de la qual va ser director fins a 2022. Actualment exerceix funcions executives en l’àrea de música, producció i booking de Pro21Cultural.
FER CULTURA EN 2020? DUBTES ENTORN DELS ESDEVENIMENTS MASSIUS
Al País Valencià es considera massiu tot aquell esdeveniment que supere els 400 assistents. Una mesura que genera molts dubtes i controvèrsia en el sector cultural.
CULTURA PER FORÇA MAJOR
Volem ficar el focus en les persones, animar sense caure en infantilismes ni defugir de l’hora greu, ens cal una escalfor per a repensar la nova normalitat, de les poques coses que veiem certes és que haurem de fer-ho de forma col·lectiva, el junteu-vos ovidià de nou, tindre en compte a totes les persones que formen part del fet cultural i fer-los un reconeixement
INFORME DEL SECTOR DE LA MÚSICA FIRA TROVAM 2018
La Fira Valenciana de la Música TROVAM Pro Weekend, ha tancat la seua sisena edició al 2018 amb els objectius acomplerts a grans trets i ha servit als agents que operen al sector musical, per elaborar una diagnosi més acurada de què ens depararà el proper exercici i quines son les claus del debat per als anys vinents.
EL DILUVI: «QUÈ FAREM HUI? TOCAR, CANTAR I BALLAR!!!»
Junteu-vos (2019, Halley Records) va veure la llum el passat mes d’abril i El Diluvi ha realitzat els primers concerts de la gira homònima. Tothom ha vist una evolució o revolució en les sonoritats de la banda en aquest nou treball, i conèixer les interioritats d’aquest disc tan elaborat.